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Letter to a Former Employee dated September 2, 1987

        This is in response to your letter of June 24, 1987 and your
   telephone conversations with [members] of this Office concerning
   the application of the post employment restrictions to certain of
   your activities.

        Given your past position with the Department, you are subject
   to all four of the 18 U.S.C. § 207 restrictions.  Briefly, the
   first restriction, found in section 207(a), is a bar to your
   representing a private party to a Government agency or court on a
   particular matter if you personally and substantially
   participated in the matter while in Government service and at the
   time you participated there was a specific party or parties
   involved in the matter.  This restriction applies throughout the
   entire life of the matter.  The second restriction, found in
   section 207(b)(i), prohibits you, for a period of two years after
   your official responsibility for the matter terminates, from
   representing a private party on any particular matter involving a
   specific party that was pending under your official responsibility
   during your last year of Government service in that position.
   The difference between this restriction and the first one is
   that the first involves matters in which you personally
   participated while the second does not.  The second restriction
   applies even if you had no personal knowledge of a particular
   matter to which a specific party was identified, as long as it
   was pending under your official responsibility during your last
   year with the Government.

        The third and fourth restrictions apply only to former Senior
   Employees of the executive branch.  By virtue of the position you
   held, you were a Senior Employee.  The third restriction, found
   in section 207(b)(ii), applies to the same matters as does the
   first restriction, i.e., particular matters involving specific
   parties in which you personally and substantially participated as
   a Government employee.  However, in addition to barring you
   permanently from representing someone to the Government on those
   matters, this provision prevents you, for a two-year period
   following the termination of your Executive branch employment,
   from assisting another in making a representation to the
   Government on such a matter through your personal presence at



   that representation.  Finally, the fourth restriction, found in
   section 207(c), prohibits you from representing anyone on any
   matter before your former agency for a one-year period following
   your termination as a Senior Employee of that agency.1

        As you can see, under section 207 former employees are not
   restricted from working in the behind-the-scenes capacities you
   describe in your letter.  Further, the assistance prohibitions in
   section 207(b)(ii) apply only to your personal presence while
   someone else is making a representation to the Government on a
   matter in which you personally and substantially participated
   while a Government employee.  Therefore, with regard to your
   first question, there is nothing in section 207 that would
   prohibit you from discussing any matter with the law firm's
   clients or that would prohibit the law firm from billing your
   time, as long as you are not making personal representations to
   the Government and are not personally present assisting another
   in certain representations.  However, before you undertake to
   represent clients to Government agencies, you should first make
   certain that the matters do not fall into the categories of
   those for which you have incurred restrictions.

        We note, however, that even though you are not an attorney,
   you are now employed by a law firm.  The firm should consult the
   rules of professional conduct applicable to their use of your
   services as a non-lawyer.  Certain jurisdictions may prohibit
   firm attorneys from using your services or even providing the
   services themselves without establishing arrangements that would
   screen you from the information and the fees generated by their
   representation.  While we do not render opinions on professional
   conduct restrictions, we are aware that they may have a
   significant impact on the firm's activities.  We suggest the
   firm review DR-9-101(B) and DR-5-105(D) of the ABA Model Code of
   Professional Responsibility and Rules 1.11 and 5.3 of the newer
   ABA Model Rules of Professional Responsibility.

        With regard to your second concern, you seem to be asking for
   an interpretation of how to define the particular matter when
   dealing with a loan from [an agency within your former
   Department].  This issue has arisen before in this Office but was
   ultimately addressed by the Office of the General Counsel at the
   Department.  Briefly, however, you should be aware that in most
   instances borrowers from [that agency] have only one loan
   contract, which is amended as they need additional funds.  The
   original loan agreement contemplates that this will be the manner



   in which new funds are provided to the borrower, and we believe
   [the Department] has taken the position that the original
   contract with all of its amendments is the particular matter
   involved, not just an individual amendment providing funds for
   one project.  Assuming our understanding of [the Department's]
   position is correct, this means that all of the original [agency]
   contracts which were outstanding during your last year of
   Government service are matters for which you incur at least the
   two-year bar under section 207(b)(i).  You stated that you were
   aware of only two loans that were in trouble during the period
   you served [in a position supervising this agency's activities].
   These may very well not be the loans originally entered into
   under contract with the [agency], but subsequent amendments for
   funds for new projects.  The two-year restriction extends not
   only to representing the borrowers or other parties on those two
   loans or contract amendments but also to representing any
   borrowers who had [agency] loans during your service in that
   position and the representational assistance requested on those
   loans.  Whether your restrictions endure beyond two years will
   depend on whether you personally and substantially participated
   in some aspect of these loan agreements so as to trigger the
   section 207(a) lifetime prohibition.

        We would suggest that if you have any questions about
   representing clients who had [agency] loans outstanding during
   your service [with the Department], you should contact [a
   specific ethics official] at [the Department] with more specific
   information regarding the actions you wish to take on behalf of
   these present or potential clients.  In that way you will be able
   to receive more specific advice, which should help you with the
   decisions you and the firm will have to make regarding your
   activities for the clients.

        Please feel free to contact this Office if you have any
   further questions.

                                          Sincerely,

                                          Donald E. Campbell
                                          Acting Director

----------------------
1 The first three restrictions apply to representations made to any
Department, agency, court martial, or any civil, military or navel



commission of the United States or the District of Columbia, or any officer
or employee thereof.  You are not restricted from making representations to
members of Congress or their staffs.  For the fourth restriction, your
former agency is considered to be the entire Department, as no separate
statutory or non-statutory component designation within the Department
have
been made by this Office pursuant to 18 U.S.C.  section 207(d)(1)(C) or
(e).


